Brouwer


Met dank aan Ilse Steel voor het sturen van de tekst




Bier is zo oud als onze beschavingsgeschiedenis en zo ook het beroep van brouwer. Toch was het brouwen van bier tot in de middeleeuwen thuiswerk, gedaan door vrouwen als onderdeel van de huishoudelijke taak. Men gebruikte daarvoor in een stad als Amsterdam het toen nog heldere grachtwater en uiteraard gruyt. Dit gruyt was een mengsel van verschillende kruiden waarmee men het bier smaak en aroma gaf. En dat ouderwetse gruytbier werd kortweg ‘kuyt’ genoemd en de brouwers die dit bier maakten waren kuytenbrouwers. Toen de hop werd gebruikt voor het brouwen van bier ontstond de naam hoppenbrouwer.

brouwer bier luyken
Brouwer, ets van Jan Luyken uit Het menselyk bedryf (1694), Collectie Rijksmuseum

Bierbrouwerij
‘Dan zijn pas echte monniken, als zij van het werk van hun handen leven.’ Dat schrijft Benedictus (480-550), de ‘architect’ van het westers kloosterleven. Volgens zijn richtlijnen moeten de monniken in hun eigen onderhoud voorzien. De trappisten die in 1881 naar Berkel-Enschot kwamen, leefden aanvankelijk van landbouw en veeteelt. Maar voor de groeiende gemeenschap waren de inkomsten op de schrale grond al snel niet meer toereikend. Daarom besloten de monniken in 1884 trappistenbier te gaan brouwen. Patroonheiligen: Amandus en Bonifacius.

Benedictus Nursia
Schilderij van Benedictus van Nursia, rond 1700.

De Ambachtelijke brouwerij
‘La Trappe’, zoals het op Koningshoeven in Tilburg gebrouwen bier heet, was Nederlands eerste trappistenbier. Alleen als het bier in een trappistenklooster onder het toezicht en de verantwoordelijkheid van de monniken gebrouwen wordt, mag het de naam ‘trappistenbier’ dragen. La Trappe wordt op ambachtelijke wijze gebrouwen, volgens een door de trappisten van Koningshoeven ontwikkelde receptuur. Er komen uitsluitend natuurlijke ingrediënten aan te pas, zoals hop, gerstenmout en gist. De brouwerij haalt het water voor het bier uit eigen bron.
Vergisting vindt plaats met een gistsoort die het meest actief is bij 18 tot 20 graden Celsius. Dit type vergisting staat bekend als ‘bovengisting’. Het bier wordt afgevuld op flessen met gist en suiker. Hierdoor gist La Trappe na op fles en ontwikkelt zich een uniek aroma. Enkele voorbeelden van La Trappe bieren zij: Blond, Dubbel, Tripel, Quadrupel, Witte trappist.

667
Brillenmaker
942
Dienstbode of dienstmeid

We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat u onze website zo goed mogelijk beleeft. Als u deze website blijft gebruiken gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer informatie

Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website voor de bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken.

Sluiten