Lenterecepten



 

Klik op de knop hieronder

 

Lenterecepten

Voorgerechten

Aardappelsoep

Benodigdheden:

3 grote aardappels

1 grote ui

1 prei in ringen gesneden

1 middelgrote wortel

2 groentebouillonblokjes

1 eetlepel boter of margarine

Peterselie

Geraspte kaas naar smaak

1 liter water

Peper naar smaak

Schil de aardappelen en snij ze in blokjes. Zet ze op het vuur met een deel van het water. Maak daarna de ui, de prei en de wortel schoon en snij alles klein. Voeg alles bij de aardappel in de pan. Als alles gaar is wordt de groente gepureerd in een keukenmachine of met een staafmixer. Voeg de rest van het water toe, de boter en bouillonblokjes, en laat even doorkoken. Voeg naar smaak vers gemalen peper toe. Schep de soep in kommen en garneer met peterselie en eventueel wat geraspte kaas.

Bron: Milieu centraal- recepten

Lauwwarme spruitenschotel met zongedroogde tomaten

Benodigdheden:

3 ons aardappelen

350 gram spruiten

Klein teentje knoflook

Scheutje citroensap

2 theelepels sojasaustheelepel kappertjes

3 zongedroogde tomaten op olie, met een scheutje van de bijbehorende olie

Kook de aardappelen gaar en snij ze in blokjes. Maak de spruiten schoon en kook ze beetgaar in ongeveer 5 minuten. Kort gekookt smaken ze veel lekkerder dan gaargekookt. Maak intussen de dressing. Meng de uitgeknepen knoflook met het citroensap, sojasaus, kappertjes, kleingesneden tomaatjes en de olie. Doe aardappelblokjes en de spruiten samen in een schaal en schep er de dressing doorheen.

Bron: Milieu centraal- recepten

Bananen met sinaasappelsaus

Benodigdheden

  Twee bananen

1 eetlepel boter

1 eetlepel (bruine suiker)

Zakje vanillesuiker

1/2 kop sinaasappelsap

Sap van 1/2 citroen

Breng boter, suiker en vruchtensap aan de kook en blijf roeren tot de suiker is opgelost. Snij de bananen doormidden en snij de helften overlangs doormidden. Leg de banaan een paar minuten in de saus en hou deze tegen de kook aan. Haal de banaan eruit en kook het mengsel tot de helft in. Giet de saus over de banaan en serveer warm.

Bron: Milieu centraal- recepten

Aardbeiensalade met geitenkaas (voor 4 personen)

Benodigdheden:

250 gram aardbeien

2 eetlepels wijnazijn

Versgemalen zwarte peper

100 gram zachte geitenkaas

100 gram veldsla

Aardbeien wassen, schoonmaken en in plakjes snijden. Vermengen met azijn en peper en ongeveer een uur in de koelkast laten intrekken.

Veldsla over vier bordjes verdelen Aardbeien erop scheppen en de veldsla eroverheen verkruimelen.

Bevat per portie:

Kcal: 85

Eiwit: 4g

Vet: 5 g

Koolhydraten: 5 g

Bron: Voedingsadviesbureau de Winter

Andijviesoep (voor 4 personen)

Benodigdheden:

7,5 dl kippenbouillon

50 gram (Pecorino)kaas

2 eetlepels olijfolie

1 krop andijvie

1 ei

Peper en zout naar smaak

Maak de andijvie schoon en neem enkele mooie blaadjes uit het hart voor de garnering. Kook de rest van de andijvie circa 3 minuten in ruim water met zout. Laat de andijvie uitlekken. Pureer de gekookte andijvie fijn in de keukenmachine. Rasp de kaas. Breng de bouillon met de gepureerde andijvie aan de kook. Klop het ei los met de kaas en klop dit mengsel, van het vuur af, door de soep. Blijf kloppen tot een romig gebonden soep ontstaat. Breng de soep op smaak met olijfolie, zout en peper. Schep de soep in 4 borden. Garneer met de achtergehouden blaadjes. Lekker met geroosterd brood. TIP: In plaats van andijvie kunt u ook frisee sla gebruiken en in plaats van Pecorino-kaas kunt u Parmezaanse kaas gebruiken.

Bevat per portie:

Kcal: 131

Eiwit: 9

Vet: 10

Koolhydraten: 1

Bron: Voedingsadviesbureau de Winter

Pastrami met artisjokkencompote(voor 2 personen)

 Benodigdheden:

1 blikje artisjokbodems (netto 185 g)

1/2 kleine rode paprika

1 eetlepels olijfolie

1 eetlepel kruidenolie

1 theelepel rode wijnazijn

Zout

Peper

80 gram flinterdun gesneden pastrami

Artisjokkenbodems laten uitlekken. 4 Artisjokkenbodems in vieren snijden. Rest van artisjokken in kleine blokjes snijden. Paprika wassen, schoonmaken en in kleine blokjes snijden. Artisjokkenblokjes, paprikablokjes, 1 eetlepel olie en azijn door elkaar mengen. Op smaak brengen met zout en peper. In ander kommetje kruidenolie en rest van olie door elkaar roeren. Stukken artisjokkenbodems aan rand van bord leggen en elk vullen met 1/2 theelepel compote. Rest van compote in midden van bord leggen. Pastramiplakjes erop leggen. Kruidenolie druppelsgewijs over bord verdelen.

Bevat per portie:

Kcal: 175

Eiwit: 9

Vet: 13

Koolhydraten: 6

Bron: Voedingsadviesbureau de Winter

Hamrolletjes met roomkaas (voor 8 rolletjes)

Benodigdheden:

8 plakken Coburgerham

75 gram crème fraiche met de helft aan vet

Beetje bieslook

Teentje knoflook

10 gram rucola sla

Crème fraiche mengen met bieslook en uitgeperst teentje knoflook Midden van elk plakje ham besmeren met roomkaas. Op elk plakje 2 blaadjes rucola er zo opleggen dat blaadjes aan beide zijden een klein beetje uitsteken. Hamplakjes oprollen. Over vier borden rolletjes verdelen.

Bevat per rolletje:

Kcal: 43

Eiwit: 29

Vet: 13

Koolhydraten: 5

Bron: Voedingsadviesbureau de Winter

Spaanse tomaatjes salade (voor 4 personen)

Benodigdheden:

1 groene paprika

1 kleine rode ui

4 takjes peterselie

250 gram cherrytomaatjes

75 gram serranoham

8 olijven gevuld met citroen

1 rijpe trostomaat

Half teentje knoflook

1 eetlepel witte wijnazijn

2 eetlepels olijfolie

Zout

Versgemalen peper

Paprika schoonmaken en in blokjes snijden. Ui pellen en snipperen. Peterselie fijn knippen. Cherrytomaatjes wassen, droogdeppen en halveren. Eventuele kroontjes verwijderen. Ham in dunne reepjes snijden. Olijven in plakjes snijden. Tomaat wassen, halveren en boven schaal tot moes raspen (velletjes weggooien). Om de zaadjes te verwijderen, de moes door zeef drukken. Knoflook erboven uitpersen. Azijn en olie erdoor roeren. Tomaatdressing op smaak brengen met zout en peper. Paprika, ui, peterselie, tomaatjes, ham en olijven erdoor scheppen. Ca. 15 minuten laten intrekken.

Bevat per portie

Kcal: 110

Eiwit: 6

Vet: 8

Koolhydraten: 3

Bron: Voedingsadviesbureau de Winter

Ratatouille salade (voor 4 personen)

Benodigdheden:

1 aubergine

1 courgette

1 grote tomaat

1 rode paprika

Teentjes knoflook

4 eetlepels olijfolie

1 eetlepel citroensap

Snufje zout

Snufje peper

Enkele takjes peterselie

Snijd de aubergine, courgette en tomaat in dikke plakken. Maak de paprika schoon en snijd hem in stukken. Gril deze groenten in vijf minuten in een grilpan of leg ze 10 minuten op de rooster hoog in de oven. Snijd knoflook in plakjes. Verhit de olie in een klein steelpannetje. Frituur hierin de plakjes knoflook en de peterselie tot het knoflook goudbruin is. Meng de groenten voorzichtig door elkaar en verdeel ze over vier borden. Giet er de olie met knoflook en peterselie overheen en maak op smaak met citroensap, zout en peper.

Bevat per portie:

Kcal: 133

Eiwit: 2

Vet: 10

Koolhydraten: 6

Bron: Voedingsadviesbureau de Winter

Salade gerookte kipfilet (2 personen)

Benodigdheden:

150 gram gemengde sla

2 plakjes gerookte kipfilet

2 eetlepels pijnboompitten

Paar dunne plakjes tomaat

Paar dunne plakjes komkommer

1 eetlepel maïskiemolie

1 theelepel mosterd

Rooster de pijnboompitten in een grilpannetje totdat ze lichtbruin zijn. Meng de maïskiemolie en mosterd door elkaar. Was de sla en verdeel over twee borden. Schenk het olie mosterd mengsel over de sla en strooi de pijnboompitten erover heen. Leg op ieder bord een plakje kipfilet half over de sla heen. Garneer met plakjes tomaat en komkommer.

Bevat per portie:

Kcal: 112

Eiwit: 6g

Vet: 9 g

Koolhydraten: 2 g

Bron: Voedingsadviesbureau de Winter

 

Hoofdgerechten

Groentenroerbak met gekruide biefreepjes en mie

(voor 3 personen)

Benodigdheden:

2 preien

12 worteltjes

300 gram gesneden witte kool

1 eetlepels zonnebloemolie

200 gram gekruide biefreepjes

Maïzena

1 eetlepels ketjap manis

Peper

1 theelepel honing

2 theelepels citroensap

150 gram miehoen of mie

Kook de mie of miehoen volgens gebruiksaanwijzing. Maak de groenten schoon en snijd of schaaf ze klein. Verwarm de olie in een wok. Wentel de biefreepjes door de maïzena. Roerbak de biefreepjes in de olie in ca 30 sec. bruin. Neem het vlees uit de pan. Voeg de groenten toe. Voeg de ketjap, peper, honing, citroensap toe. Doe het vlees terug in de pan zodra de groenten bijtgaar zijn. Warm het vlees nog even mee. Serveer de groentenroerbak met de miehoen of mie.

Bevat per portie:

Kcal: 385

Eiwit: 29 g

Vet: 10 g

Koolhydraten: 46 g

Bron: Voedingsadviesbureau de Winter

Aardappelsalade met waterkers en bacon

(voor 4 personen)

Benodigdheden:

700 g aardappelen

8 plakken Bacon

142 ml creme fraiche

2 eetlepels olijfolie

2 Theelepels azijn of citroensap

Wat waterkers

Breng een pan met gezout water aan de kook. Verwijder het vuil van de aardappels, maar schil deze niet. Kook de aardappels in het kokend water voor zo’n 10-15 minuten totdat deze gaar zijn. Tijdens het koken van de aardappels bacon grillen totdat deze knapperig is en laten uitlekken op wat keukenpapier. Mix de crème fraiche met de olijfolie en azijn of citroen sap en breng deze op smaak met wat zout en vers gemalen peper. Verwijder de taaie stengels van de waterkers en hak grof de blaadjes. Giet de aardappels af in een vergiet en koel ze af onder wat koud water en scheur de bacon in wat grove stukken. Mix het geheel door elkaar.

Bevat per portie:

Kcal: 350

Eiwit: 12 g

Vet: 21 g vet

Koolhydraten: 30 g

Bron: Voedingsadviesbureau de Winter

Kalfsoester met bloemkool & broccoli

(voor 4 personen)

Benodigdheden:

600 gram aardappels

400 gram broccoli

Halve bloemkool

3 eetlepels margarine

4 kalfsoesters à 100 gram

30 gram mix voor groentensaus

Aardappels schoonboenen en met schil gaarkoken. Groenten wassen en in roosjes verdelen. Groenten 8 minuten koken. In koekenpan helft van margarine verhitten. Kalfsoesters in ca 6 minuten rosé bakken. Halverwege keren. Groentensaus maken volgens gebruiksaanwijzing. Saus door groente scheppen. Kalfsoesters bestrooien met zout en peper. Serveren met aardappels en gemengde groenten.

Bevat per portie:

Kcal: 360

Eiwit: 31 g

Vet: 10 g

Koolhydraten: 35 g

Bron: Voedingsadviesbureau de Winter

Aardappelgnocchi met gorgonzolasaus

(4 personen)

Benodigdheden:

500 gram aardappelen

120 gram bloem

100 gram gorgonzola kaas

1 dl halfvolle melk

5 cl slagroomvervanger ( finesse)

20 gram halvarine

1 eidooier

Zout en peper naar smaak

200 gram broccoli

tip: Gnocchi is ook kant en klaar te verkrijgen.

Kook de aardappelen in de schil in ruim water. Pel ze als ze nog warm zijn, en knijp ze door een pureeknijper. Doe de eidooier erbij en roer beetje bij beetje bloem door de puree. Stop met bloem toevoegen als het mengsel samenhangend wordt, maar nog steeds kleverig is. Rol met bebloemde handen 1 centimeter dikke slierten uit de puree. Snij deze in stukjes van 1.5 centimeter Breng 3 liter water aan de kook met 1 eetlepel zout. Kook de gnocchi in kleine hoeveelheden tegelijk. Als ze boven komen drijven zijn ze praktisch gaar. Haal ze uit het water met een schuimspaan. Ondertusen de broccoli in ca. 8 minuten koken.

De saus: Verwarm de melk op laag vuur met de gorgonzola en de halvarine. Roer tot de kaas is gesmolten. Laat 1 minuut koken. Roer van het vuur af de room erdoorheen. Breng op smaak met peper. Serveer meteen. Serveer de broccoli apart. Serveer er wat extra rauwkost bij.

Bevat per portie:

Kcal: 461

Eiwit: 19g

Vet: 20 g

Koolhydraten: 53 g

Bron: Voedingsadviesbureau de Winter

Varkenshaas met peultjes

(4 personen)

Benodigdheden: 

400 gram varkenshaas

800 gram peultjes

2 eetlepels roomboter

2 eetlepels zonnebloemolie

2 theelepels rozemarijn

1 zakje witte wijn saus

8 kleine aardappelen (650 gram)

Kook de aardappelen Bestrooi de varkenshaasjes met zout en peper. Verhit in een braadpan de boter. Bak de varkenshaasjes op hoog vuur in 5 minuten rondom bruin. Braad het vlees daarna in 15 minuten rose. Bereid de witte wijnsaus volgens de gebruiksaanwijzing. Voeg de rozemarijn toe en roer de saus goed door. Was de peultjes en haal ze af. Verhit in een wok de olie. Roerbak de peultjes in 5 minuten beetgaar. Snij elk varkenshaasje in schuine plakjes en verdeel deze over 4 borden. Schenk de saus over het vlees. Geef de peultjes en de aardappelen er apart bij. Serveer direct.

Bevat per portie:

Kcal: 432

Eiwit: 31 g

Vet: 15 g

Koolhydraten: 44 g

Bron: Voedingsadviesbureau de Winter

Nagerechten

In frambozenthee gepocheerde peer

(voor 4 personen)

 

Benodigdheden:

4 handperen

1 zakje frambozenthee

4 eetlepels aardbeien-kiwisiroop

1 blikje frambozen op lichte siroop (200 g)

4 dl water

Peren schillen, klokhuizen verwijderen en peren in parten snijden. Peren in pan op zakje frambozenthee leggen. 4 dl water en siroop erover schenken. Frambozen toevoegen en geheel aan de kook brengen. Ca. 1 minuut verwarmen. Theezakje verwijderen en peren in thee laten afkoelen. Peren en frambozen met schuimspaan in vier schaaltjes scheppen. Beetje thee erover scheppen.

Bevat per portie:

Kcal: 95

Eiwit: 0 g

Vet: 0 g

Koolhydraten: 23 g

Bron: Voedingsadviesbureau de Winter

Warme appel met vanillevla

(voor 4 personen)

Benodigdheden:

 2 zoetzure appels

Ca. 1 eetlepel citroensap

1 eetlepel vloeibare honing

1 theelepel kaneel

4 dl vanillevla

Verwarm de oven voor op 175 C. Schil de appels, halveer ze en verwijder de klokhuizen. Besprenkel de appels met het citroensap, bestrijk de snijvlakken met de honing en strooi de kaneel erover. Leg de appels, met de snijvlakken naar boven, naast elkaar in een ovenschaal en dek de schaal af met aluminiumfolie. Laat de appels in het midden van de oven in ca. 30 minuten zacht worden, verwijder voor het verstrijken van de bereidingstijd de folie. Verdeel de vla over kommetjes en schep de warme appelhelften erin.

Bevat per portie

Kcal: 140

Eiwit: 3g eiwit

Vet: 3 g vet

Koolhydraten: 25 g

Bron: Voedingsadviesbureau de Winter

Koffiesorbet

(voor 2 personen)

Benodigdheden:

 2 dl sterk gearomatiseerde gemalen koffie

(bijvoorbeeld met amandel- of rumsmaak)

15 gram suiker

0,5 dl halfvolle koffiemelk

1 banaan

Zet 2 dl sterke koffie. Los de suiker op in de koffie en roer de koffiemelk er doorheen. Doe het mengsel in een (diepvries)kom en zet het in de vriezer. Roer het ijsmengsel na een half uur door, plaats het terug in de vriezer en herhaal dit na een half uur nogmaals. Er ontstaat een gelijkmatig ijsmengsel. Serveer de koffiesorbet met plakjes banaan.

Bevat per portie:

Kcal: 100

Eiwit: 2 g

Vet:1 g

Koolhydraten: 20 g

Bron: Voedingsadviesbureau de Winter

Fruitige spiesjes

(voor 4 personen)

Benodigdheden:

4 grote satéstokjes

2 perziken of abrikozen.

Klein doosje aardbeien

3 kiwi’s

3-4 plakjes verse ananas of uit blik op lichte siroop

(eventueel) muntblaadjes

Citroensap

Halveer de perziken of abrikozen. Snijd de kiwi’s in plakjes en de ananas in partjes. Rijg de stukjes fruit om en om aan de spiesjes met hier en daar een muntblaadje. Besprenkel ze tot slot met wat citroensap.

Bron: Voedingsadviesbureau de Winter

Terug naar overzicht Lente

 

X

We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat u onze website zo goed mogelijk beleeft. Als u deze website blijft gebruiken gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer informatie

Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website voor de bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken.

Sluiten